Site
Prima pagină
Contact (tel, fax, mail)
ADMINISTRAŢIA LOCALĂ
Primar - atribuţii
Viceprimar - atribuţii
Secretar - atribuţii
Consiliul Local - atribuţii
Organigrama
InformaŢii publice
Declaraţii - avere, interese
Funcţii publice, salarizare
Serv, datoriei publice
Rapoarte anuale de activitate
Realizări 2012 - 2016
Hotarârile Consiliului Local
Buget
Integrare europeană
Achiziţii publice
Formulare şi acte necesare
Legislaţie
Evidenţa persoanei
Anunțuri declarații căsătorie
Anunţuri publice diverse
Anunţuri vânzări în extravilan
Concursuri ocupări posturi
Taxe şi impozite
Taxa de salubritate
ComUNA CaŞin
Galerie foto
Galerie video
Hartă, plan urbannistic
Monografie (istoric)
Educaţie, cultură
Adrese utile, link-uri
Apariţii în presă
BISERICI
Sfinţii Voievozi
Sfântul Dumitru
Adormirea Maicii Domnului
Sfântul Nicolae - Curiţa
ptENTRU uz intern
Administrare site
Parohia Caşin - Adormirea Maicii Domnului
- Biserica Sfantul Nicolae (1771) -

Acest obiectiv apartine de Protoieria Onesti - www.protoieria-onesti.ro

Aceasta biserica este cea mai veche din Casin . Anul construirii nu este cunoscut dar in spatele icoanei ce reprezinta praznicul imparatesc, "Adormirea Maicii Domnului", se gasesta o inscriptie din care rezulta ca catapeteasma a fost reparata in anul 1797 de catre I. Popovici. De aici se poate considera ca biserica a fost construita odata cu venirea "colonistilor’’ adusi sau veniti din zona Rucar – Dragoslavele, intrucat Biserica era locul central al unei comunitati in jurul careia se desfasura intreaga viata comunitara.
Cercetatorul francez D’Anville, in lucrarea sa " Memoire sur la nation de Gettes et sur les pontifes chez gettes’’ (1759), facea afirmatia ca "muntele sacru’’, unde a salasluit Zamolxes ar fi undeva in muntii Casinului. Nu stim cat de autentica este aceasta informatie, dar este interesanta pentru noi si am inregistrat-o in ideea ca aici ar fi fost " un ipotetic centru religios precrestin’’.
N. Iorga in cartea sa "Sate si manastiri din Romania’’ spune : "Biserca din Casin cu hramul Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche biserica din sat, aminteste in totul bisericile muntene si este un foarte frumos tip, al acestora. Este cladita din caramida dar cadrul fin sculptat al ferestrelor este din piatra. Pridvorul este deschis avand patru stalpi despartiti prin arcade ogivale. Alti stalpi ca acestia fac ca o perdea intre naos si pronoas. Catapiteasma a fost reparata in 1797, dar cladirea este neaparat mult mai veche.’’
Preotii care au slujit in acest locas :
I. SBARCEA adormit intru Domnul in 1860 iulie
G. MANICUTA 1887 aprilie
I. PASLARU 1917
I. TUDORACHE 1933
N. TUDORACHE
N. BALCANASU
M. POPA
E. ARDELEANU
I. MARINEL
D. MILOIU
D. IORDAN preot din anul 2001

Biserica este intrata in lista monumentelor istorice la pozitiile 185-187; aici fiind vorba de ansamblul bisericesc format din Biserica si Clopotnita, Biserca propriu-zis si Clopotnita luata separat.
Numarul total al familiilor existente in Parohia Casin II este de 265 din care 35 familii sunt de rromi. Din totalul familiilor 1/3 sunt alcatuite dintro singura persoana (vaduv sau vaduva).

PAROH
PR. IORDAN DANIEL

Primaria comunei Caşin, jud. Bacău © 2007 - 2019 - Site creat de www.ClaudiuStefanescu.ro - Actualizat: 08-May-2019 10:55
s